Kervel
We hebben twee soorten kervel.
a. Kervel (Anthriscus cerefolium) Deze kervel is eenjarige plant.
b. Myrrhis odorata(Roomse kervel) is een vaste (overblijvende) plant
Familie: Apiaceae, de schermbloemigen. Dille, pastinaak, peterselie, selderij, venkel en wortel zijn ook leden van deze familie.
Teeltwisseling kervel: vier jaar in de volle grond
Kervel groeit ook prima in grote potten/bakken. Gebruik elk seizoen verse
grond.
Bodem/bemesting: Kervel groeit graag in lichte schaduw in goed drainerende, licht vochtige,
voedzame grond. Eventueel vooraf goed verteerde compost door de grond
mengen.
Zaaien: Ter plekke zaaien onder glas/in kas,tunnel vanaf februari. In volle grond
vanaf maart (als het weer dat toelaat). Enkele graden vorst is niet fataal, bij
pittige vorst afdekken met vliesdoek. Kervelplantjes verplanten is bijna niet
mogelijk. Zaaien met tussenpozen maakt meerdere oogsten mogelijk.
Kervel kun je ook in het najaar(oktober) zaaien. Met wat bescherming voor
de plantjes kun je dan oogsten in de winter.
Oogsten: Zo’n zes weken na zaaien is de eerste oogst mogelijk. Ongeveer 5 cm. boven de grond knip je de planten af. Hergroei en een tweede oogst is dan mogelijk. Wacht niet te lang met oogsten, zeker in een droge, warme periode s schieten de kervelplanten snel in de bloei en verliezen veel smaak.
De zaden kun je verzamelen voor later gebruik.
Insectenlokker: Kervel en andere schermbloemigen trekken nuttige insecten aan, zoals gaasvliegen, lieveheersbeestjes en zweefvliegen. O.a. deze insecten helpen mee schadelijke insecten op te ruimen.
In de keuken: Kervel, net als peterselie, niet laten meekoken, maar op het laatste moment vers(met mate) toevoegen.
Limburgse kervelsoep is geliefd. Kervel is goed toe te passen in kruidenboter.
Copyright @ jeugrubbenhof