Kervel


We hebben twee soorten kervel.
      a. Kervel (Anthriscus cerefolium) Deze kervel is eenjarige plant.
      b. Myrrhis odorata(Roomse kervel) is een vaste (overblijvende) plant


Familie:                   Apiaceae, de schermbloemigen. Dille, pastinaak, peterselie, selderij, venkel en wortel                                 zijn ook leden van deze familie.


Teeltwisseling kervel: vier jaar in de volle grond
                              Kervel groeit ook prima in grote potten/bakken. Gebruik elk seizoen verse
                              grond.


Bodem/bemesting:    Kervel groeit graag in lichte schaduw in goed drainerende, licht vochtige,
                              voedzame grond. Eventueel vooraf goed verteerde compost door de grond
                              mengen.


Zaaien:                   Ter plekke zaaien onder glas/in kas,tunnel vanaf februari. In volle grond
                              vanaf maart (als het weer dat toelaat). Enkele graden vorst is niet fataal, bij
                              pittige vorst afdekken met vliesdoek. Kervelplantjes verplanten is bijna niet
                              mogelijk. Zaaien met tussenpozen maakt meerdere oogsten mogelijk.
                              Kervel kun je ook in het najaar(oktober) zaaien. Met wat bescherming voor
                              de plantjes kun je dan oogsten in de winter.


Oogsten:                 Zo’n zes weken na zaaien is de eerste oogst mogelijk. Ongeveer 5 cm. boven de grond                               knip je de planten af. Hergroei en een tweede oogst is dan mogelijk. Wacht niet te                                   lang met oogsten, zeker in een droge, warme periode s schieten de kervelplanten snel                               in de bloei en verliezen veel smaak.
                              De zaden kun je verzamelen voor later gebruik.


Insectenlokker:         Kervel en andere schermbloemigen trekken nuttige insecten aan, zoals gaasvliegen,                                   lieveheersbeestjes en zweefvliegen. O.a. deze insecten helpen mee schadelijke insecten                               op te ruimen.


In de keuken:            Kervel, net als peterselie, niet laten meekoken, maar op het laatste moment vers(met                                mate) toevoegen.
                               Limburgse kervelsoep is geliefd. Kervel is goed toe te passen in kruidenboter.
























Copyright @ jeugrubbenhof