Snoei tips


In de Jeugrubbenhof zijn fruitbomen favoriet.

Vóór aanplant is het wijs rekening te houden met de bepalingen in het huishoudelijk reglement :
- Artikel 6 punt M: Om een goede controle van de buitenafrastering te kunnen verrichten, dienen zich op een afstand van 30 cm. Langs de afrastering geen obstakels te bevinden
- Artikel 9 punt J : Het is verboden hoogopgaand geboomte te planten,waarvan de wortels en takken hinder veroorzaken bij naastgelegen percelen.
- Artikel 9 punt T : Het is verboden om overhangende gewassen te planten, welke hinderlijk zijn voor de aangrenzende percelen.


Gelet op de afmetingen van de tuinen komen uitsluitend laagstam en halfstam bomen in aanmerking. Kies een klein blijvend, traag groeiend gewas, dat zo weinig mogelijk snoeiwerk nodig heeft.


Als bomen en heesters konden kiezen, dan zou de winterperiode niet als favoriete snoeiperiode uit de bus komen. Voor kersen en pruimen is het verstandig te snoeien vlak na de oogst. (Zomersnoei). Op dat tijdstip is de kans op infectieziekten zo klein mogelijk.


Rozen snoei je in november tot een hoogte van 30 cm terug. In maart, als de ergste vrieskou voorbij is, op een buitenoog terug snoeien.


Snoei vorstgevoelige planten, zoals lavendel, salie, tijm, rozemarijn pas in de loop van maart, als de winter voorbij is.


Bomen en heesters groeien in twee perioden. De eerste periode is vanaf half maart tot half juni( voorjaarsgroei ). De tweede periode is van begin juli tot half oktober (najaarsgroei). Rond de langste dag ( 21 juni ) staat de groei als het ware even stil. Bomen en heesters stoten op dat moment overtollig blad en fruit af.( de zogenaamde St. Jans-rui )
Eind juni, begin juli is een mooie tijd om te snoeien. Snoeiwonden genezen goed en snel. Van vroeg in het seizoen bloeiende heesters snoei je meteen na de bloei het bloeihout weg.( o.a. Forsythia, sering, deutzia, ribes ). Rhododendrons kunnen ook meteen na de bloei ( iets ) worden teruggesnoeid.
Veel heesters en bomen maken in de loop van de zomer al de bloeiknoppen voor het volgende seizoen. Als snoei plaatsvindt in de tweede seizoenshelft, is het risico aanwezig, dat al aangelegde bloemknoppen met de snoei verdwijnen en de bloei in het volgende seizoen achterwege blijft.


Zwarte aalbessen snoei je vlak na de oogst. Oud hout zo diep mogelijk wegsnoeien. Een aantal mooie, jonge scheuten blijft behouden.
Het snoeien van rode en witte bessen vindt ook plaats meteen na de oogst. Het wegsnoeien van oude takken bevordert de aangroei van gezonde jonge scheuten.


Kies bij kruisbessenstruiken 5- 7 gezonde stevige takken, laat die doorgroeien en bind ze eventueel aan. Overtollige takken wegsnoeien. Een goed gesnoeide, luchtige struik maakt het plukken straks gemakkelijker.


Bij de zomerdragende frambozen de gezonde jonge scheuten aanbinden, de scheuten die hebben gedragen, voor zover dat nog niet is gebeurd, wegsnoeien tot aan de grond. Idem bij de bramen, tayberry en loganberry
Bij de herfstframbozen alle scheuten eind november,december tot aan de grond wegsnoeien.


Appels en peren kunnen in december, of januari bij niet vriezend weer worden gesnoeid. Aan de korte, gedrongen zijtakjes (kortlot) zitten al de bloeiknopen voor het voorjaar. Lange groeischeuten zonder bloeiknoppen( lang lot ) snoei je weg.


De wintersnoei van druiven valt tussen het moment van bladval (half november ) en de kortste dag (21 december). Het is niet verstandig druiven te snoeien na pakweg Kerstmis. De sapstroom van druiven komt al vroeg op gang. Van half november tot de kortste dag zijn druiven struiken in rust en levert snoei geen problemen op. De snoei van druiven is in een afzonderlijk onderwerp al eerder belicht.
De zijtakken van de druif kunnen tot op de gesteltak worden ingekort, er kan ook worden gekozen om een stukje zijtak van zo’n 10 cm aan de gesteltak te laten zitten. In dat laatste geval kunnen in het voorjaar meer ogen(knoppen) uitlopen, waardoor in het groeiseizoen toch weer met snoei een keuze moet worden gemaakt om de beste scheut te handhaven en andere scheuten te verwijderen.












Copyright @ jeugrubbenhof