De tuinboon, een superfood

 



Het is van belang om zo vroeg mogelijk in het seizoen

met de teelt van de tuinbonen (dikke bonen) te beginnen.

Dat beperkt de kans op aantasting door de zwarte bonenluis.

De voedingswaarde van tuinbonen is groot. Ze vormen niet

alleen een uitstekende bron van eiwitten, maar bevatten

nog een heel scala aan waardevolle andere stoffen.

Een onovertroffen superfood!

Er zijn soorten tuinbonen die wit blijven na het koken

en ook soorten die bruin koken. De bruine soorten smaken

iets bitterder, wat niet verkeerd hoeft te zijn.

 


Voorbereiding

 

Op een lichte, koele plek in huis, in een platte bak of kas kun je tuinbonen voor-zaaien. Bij vorstvrij weer kan dat ook in de volle grond. Houd wel noppenfolie of iets dergelijks ter bescherming klaar. Geef de grond geen verse mest, compost kan wel.

Muizen zijn verzot op de gezaaide bonen! Dek eventueel de grond af met fijnmazig gaas en zorg dat de muizen er niet onder kunnen.

 

Zaaien

 

Week de zaden een uur of drie in lauw water en zaai ze dan voor. De zaden kiemen bij vrij lage temperatuur. Houd het zaaisel matig vochtig. Geef zuinig water, want er worden meer planten verzopen dan dat ze verdrogen.

In potjes van 9 cm doorsnee kunnen 5 zaden worden gelegd. Als de gekiemde plantjes een vijftal cm boven de grond zijn, kunnen ze bij gunstig weer naar buiten om af te harden. Let op dat de wortels niet te ver onder uit de pot groeien.

Haal de plantjes dan voorzichtig uit de pot en trek ze uit elkaar. Plant ze in de rij een tiental cm uit elkaar of zet om de 20 cm een drietal plantjes bij elkaar. De ruimte tussen de rijen is ongeveer 50 cm. Het geven van enige steun op 30 en 60 cm hoogte is wenselijk.

 

Luizen

 

De luizen komen het eerst in de sappige jonge toppen van de bonenplanten. Verwijder de topjes van de planten als de eerste bonen beneden in de planten zijn gevormd, om zo massaal luizenbezoek af te remmen. Bovendien stoppen de bonen na het toppen alle energie in het ontwikkelen van bonen.

 

Oogsten

 

Oogst tuinbonen op tijd. Overrijpe bonen smaken bitter en zijn melig. Een deel van de bonen kan eventueel uitrijpen om een volgend seizoen te dienen als zaadgoed.

 

In april/mei kun je eenjarig bonenkruid (Satureja hortensis) of overblijvend bonenkruid (Satureja montana, Calamintha) zaaien. Deze aromatische kruiden zijn lekker als je van de bonen smult.

Copyright @ jeugrubbenhof