Aardbeien zaaien


Zaden oogsten
Om de zaden te oogsten kun je een aardbei met een schilmesje schillen. De plakjes schil met de zaden leg je op een stuk papier van de keukenrol om te drogen. Na een dag of vijf is alles goed ingedroogd. Knip de ingedroogde stukjes uit en verkruimel ze voorzichtig.

Het zaaien
Vers geoogste zaden kunnen meteen worden gezaaid of worden bewaard in de koelkast tot februari. Een periode met lage temperatuur bevordert de afbraak van kiemremmende stoffen. Kieming vindt plaats in het vroege voorjaar. Zaaisels van vers zaad kunnen het beste beschermd overwinteren in onverwarmde kas of tunnel. Opgeslagen zaden kun je zaaien in februari. Voor de kieming is een temperatuur van rond 19 graden wenselijk.


Lichtkiemers
Zaden van aardbeien zijn lichtkiemers. De zaden mogen dus niet of nauwelijks worden afgedekt. Gebruik een goed drainerende grond, die snel opdroogt. Meng wat brekerzand door het grondmengsel. Vul de pot, waarin de zaden komen, met het grondmengsel. Maak goed nat met een gieter met fijne broes (veel kleine gaatjes). Verdeel de zaadjes gelijkmatig over het oppervlak. Dun zaaien maakt het verspenen naderhand eenvoudiger.


Zaaisels die overwinteren, hebben geen grote behoefte aan water. Er is immers geen kiemactiviteit. Naarmate de temperatuur oploopt in het vroege voorjaar, kan men gedoseerd water geven. Zodra de kieming is begonnen, mag het zaaisel niet uitdrogen. Niet overdrijven met water geven, er worden meer plantjes verzopen dan verdroogd!
Als de plantjes enkele echte blaadjes hebben, gaan ze in potjes. Als de plantjes wat stevigheid hebben en de laatste zware nachtvorsten achter de rug zijn, kan het afharden beginnen. Nog later begint het uitplanten in de volle grond/of bakken.


Zelf gezaaide aardbeiplanten zijn individueel verschillend. De beste planten kun je selecteren en dus zo je eigen aardbeienras ontwikkelen, een boeiend en spannend proces.
Je moet dan wel zelf zaden oogsten. Je kunt ook zaden kopen. De planten, die daaruit ontstaan, lijken op elkaar. Minder spannend misschien, maar je weet dan van te voren, wat je krijgt, dat wel.

Copyright @ jeugrubbenhof