Teelt yacon


Het is goed mogelijk jonge planten bij voldoende warmte beschermd in potten te kweken en dan bij gunstig weer buiten uit te planten.
Om met de teelt te starten, zijn kleine vegetatieve knolletjes nodig. Zulke knolletjes overwinteren prima in een koele ruimte bij 10 graden Celsius.
Om tegen uitdrogen te beschermen kun je oppotten in niet te nat turfmengsel. Liever wat droger dan te nat (risico op schimmel).
Vanaf half maart gaan de afzonderlijke broedknolletjes in 9 cm. potjes en de opgepotte knolletjes vinden een plek in een warmere ruimte. Niet overdrijven met het geven van (liefst lauwwarm) water. Na enige tijd verschijnen de groeischeuten boven de grond. Naarmate de groei doorzet, heeft de plant behoefte aan iets meer water. Als buiten nog te koud is, kan het nodig zijn te verpotten. Pas buiten uitplanten als de kans op nachtvorst is geweken en bij voldoende warmte! Geef elke plant een vierkante meter ruimte!


Oogsten van de knollen kan door ruim rondom de plant met een spitriek de (grote) kluit voorzichtig omhoog te tillen.
De grote, eetbare knollen rondom kunnen van de kluit worden gescheiden. Centraal in het hart van de kluit zitten rondom de stengel de kleinere, vegetatieve knolletjes. Deze kunnen het beste blijven zitten. Het geheel oppotten in turf en in een koele ruimte bewaren (een ouderwetse kelder voldoet prima). Pas als het voorjaar nadert, is het tijd om de afzonderlijke knolletjes op te potten. 

Copyright @ jeugrubbenhof