Raapstelen en rapen
Familie: Koolachtigen ( Brassicaceae ) Een familie, die veel waardevolle soorten omvat:
--- blad: boerenkool, rucola
--- bladstengel: paksoi
--- bloem: bloemkool, broccoli
--- kiemplanten: verschillende soorten kool (spruitgroente)
--- sluitkool: Chinese -, spits-, rode -, witte -, savooiekool
--- stengelknol: koolrabi, raap, radijs
--- okselknoppen: spruitkool
--- wortelknol: koolraap, rammenas, rettich
Teeltwisseling: zes jaar
Bodem/bemesting: Zorgen voor losse, luchtige structuur
Niet bemesten
Zaaien: Raapstelen vroege teelt:
onder glas: vanaf begin februari;
in volle grond: bij gunstig weer vanaf begin maart.
Zaaien op rijen, niet uitdunnen, zaaibed vochtig houden.
Rapen vroege teelt vanaf half maart op rijen, dun zaaien, eventueel uitdunnen, afstand 10-12 cm.
Beide soorten kun je ook als najaarsteelt kweken; kies dan de geschikte rassen.
Oogsten: Raapstelen: ongeveer 10 cm. hoog, even boven de grond afsnijden. Hergroei en tweede oogst mogelijk.
Rapen: op tijd oogsten bij formaat tennisbal.
In de keuken: Raapstelen in een voorjaarssalade, of stamppot.
Rapen: als groente, in stamppot of in de soep. De bladeren van de rapen zijn eetbaar en bevatten vitamine A, C en K.
Copyright @ jeugrubbenhof