Tuintips mei

























Bonen voorzaaien


Stambonen kun je voorzaaien. Leg 5 bonen in een pot met een doorsnee van 9 cm. Vul die voor de helft met compost. Over de bonen heen komt een laagje grond van 1 cm dik. Als de bonen over de rand van de pot komen meer grond aanbrengen. Eind mei of juni plant je de bonen uit.


Bloemen en tweejarige planten























Rozen en heermoes

Rozen kun je besproeien met een extract van heermoes. Dat versterkt de plant. Gebruik 1 kilo vers of 150 gram droog materiaal op 10 liter water. Laat 15 minuten koken en 12 uur trekken. Zeef en verdun 10 keer. Behandel de planten om de drie weken.


Toppen komkommer en augurk

De plant van de komkommer en augurk moet tweemaal getopt worden. De eerste maal neem je de top uit de plant als het vijfde blad geheel volgroeid is. De daarna verschijnende zijscheuten ont-top je na het derde of vierde blad. Met een scherp mesje snij je de scheut in het midden tussen twee bladeren door.


Uien

Houd de uienbedden altijd onkruid vrij. 

Zaaien in de volle grond


Op een zaaibed of in de volle grond kunnen we veel groenten zaaien, zoals bloemkool, broccoli, selderie, kervel, koolrabi, peterselie, rucola, alle soorten sla, radijs, rode biet, savooiekool, spruiten, pastinaak, witlof, wortelen. Ook schorseneren en late erwten kunnen nog de grond in. Wacht met bonen tot na half mei of zelfs tot begin juni. Andijvie, snijselderie en winterwortelen, suikermais en spinazie na half mei buiten zaaien.

Uitplanten voorgezaaide groenten


De meeste voorgezaaide groenten kunnen we bij goed weer buiten uitplanten, zoals selderie, prei en spruiten. Wacht tot na de ijsheiligen met aubergines, artisjok, courgettes, komkommers, paprika’s, pepers, pompoenen, zoete aardappel of appelwortel (yacon). Voorgezaaide tomaten kunnen nu stilaan naar de kas. Wacht met buitentomaten tot eind mei of begin juni, zeker als het ’s nachts beneden de tien graden is. Zet ze onder een afdak om fytoftora tegen te gaan.

Zomerbloeiende bol- en knolgewassen mogen nu de grond in, zoals dahlia’s, cana’s, gladiolen en knolbegonia’s. Zaai eenjarige bloemen als zonnebloem, ridderspoor, zinnia, aster. Snijbloemen, vlinderbloemen, droogbloemen en andere bloemenmengsels zijn een lust voor het oog en een lekkernij voor de insecten. Heel kleurrijk is Oost-Indische kers, waarvan je de bladeren, bloemen, zaden en stengels kunt eten. Het is tevens een vangplant voor zwarte luizen, zodat die andere planten ongemoeid laten.

Ook tweejarige planten kunnen we eind mei op een zaaibed in de volle grond zaaien, zoals duizendschoon, vergeet-me-niet, muurbloemen en anjers. Dat geldt ook voor overblijvende planten, zoals overblijvende kruiden, die je dan in september uitplant.

Copyright @ jeugrubbenhof