Brandnetelthee en -soep


Reeds voor onze jaartelling kende men het genezende karakter van brandnetels. Dat is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar een middel dat niet werkt houdt het niet al die eeuwen vol. De Romeinen en de monniken in de middeleeuwen beschreven al geneeskrachtige functies van de brandnetel, onder andere de bloedzuiverende werking, bloedarmoede, huiduitslag als zweren en acne, vochtafdrijving, artrose en hooikoorts. 

Je moet wel regelmatig brandnetelthee drinken om het effect te laten hebben.


Thee
In het vroege voorjaar kan van de jonge brandnetelscheuten thee worden gezet. Die thee bevat allerlei waardevolle vitaminen en mineralen. Als je de scheuten plukt (knipt of snijdt als spinazie), grijp er dan niet van bovenaf in. De brandharen staan naar boven gericht. Beweeg met je hand van beneden naar boven.
De geplukte scheuten even wassen met koud water, klein snijden, vijf minuutjes laten trekken in heet water. Bij het inschenken eventueel een zeefje gebruiken. Eventueel een lepeltje honing toevoegen. Snel klaar, spotgoedkoop en supergezond.














Soep
Brandnetelscheuten verwerken in een voorjaarssoep kan natuurlijk ook. Het branderige gaat er bij het koken vanzelf van af. In het vroege voorjaar kan ook in de soep: zevenblad, look zonder look, daslook, lente uitjes, bladselderij, maggikruid, het groen van knoflook, peterselie (niet laten meekoken), wilde venkel, thijm, rozemarijn, salie, een paar blaadjes pepermunt, hyssop. Kortom:  een smaakvolle soep kan iedereen volgens de eigen smaak vullen. De een gebruikt zout en peper, de ander kruiden- of groentebouillonblokjes en weer een ander kijkt wat op dat moment in de keukenkastjes en koelkast beschikbaar is.





Copyright @ jeugrubbenhof

unsplash