Harig vingergras


In Jeugrubbenhof is harig vingergras veel te vinden. Het is een moeilijk te bestrijden onkruid. Harig vingergras is over de hele wereld verspreid.

Harig: bovenkant bladschijf en bladschede behaard (mooi te zien met loep).

Vingergras: bloei lijkt (met enige fantasie) op “vingers”, die samenkomen in een centraal punt.



 













Deze woekerende grassoort is een liefhebber van warmte. De grasplanten zijn éénjarig en sterven af bij de eerste nachtvorst. Het lijkt dus, alsof de plant daarmee vanzelf verdwijnt.

MAAR:  één enkele bloeiende vingergrasplant produceert tussen de 2000 en 5000 zaden!  En die zaden bevriezen niet en behouden minstens vijf jaar hun kiemkracht. Zaden, die worden ondergespit, komen na verloop van tijd weer naar boven en zullen dan onherroepelijk kiemen!

Kieming vindt plaats bij temperaturen van 20 graden of meer vanaf mei tot september. Vroeg in het voorjaar is harig vingergras nog niet te vinden. Pas laat in het voorjaar en in de loop van de zomer ontkiemen de zaden, zelfs op een diepte van een halve decimeter.

 

Harig vingergras is een C4 plant. Deze planten nemen gemakkelijk kooldioxide (CO 2) op in verbindingen met 4 koolstofatomen. Deze groep planten groeit daardoor sneller en is beter gewapend tegen droogte dan de grote groep C3 planten. Harig vingergras verovert heel gemakkelijk terrein, help dus mee dit onkruid te verwijderen! Het is een land veroveraar bij uitstek!

 

Harig vingergras is een niet te onderschatten onkruid. Verwijder deze planten, voordat zaden worden gevormd. Gooi bloeiende planten en planten met zaden NIET op de composthoop. Spit die planten ook niet onder, want je bezorgt je veel werk voor de komende jaren. Verwijder deze planten in gesloten plastic zakken en laat ze niet op het tuincomplex!

 

Met ondiep schoffelen raak je de grotere vingergrasplanten niet kwijt. Schoffelen is het meest effectief als de plantjes nog klein zijn en niet bloeien. Schoffel diep genoeg, in elk geval beneden de wortelhals (zo’n 5-6 cm diep). Laat de los geschoffelde planten niet liggen, zelfs in droge grond wortelen ze heel eenvoudig opnieuw aan. Als planten al zaden hebben gevormd, is voorzichtigheid geboden. Voorkom dat zaden in de bodem vallen, want dat betekent extra werk voor de toekomst!

Kies om te schoffelen een periode van aanhoudend droog weer, liefst met zon en afdrogende wind. Het rendement van het schoffelwerk is dan optimaal.  Schoffelen in kletsnatte grond, of vlak voor te verwachten regen is niet succesvol.

 

Harig vingergras is ongevoelig voor chemische bestrijding. Dat komt goed uit: in onze vereniging wordt natuur niet met chemische bestrijdingsmiddelen bestreden.

 

 

Copyright @ jeugrubbenhof