Tomaten kweken
Waar kun je op letten bij het kweken van tomaten?


  • Zorg voor een optimale hygiëne om ziektes te voorkomen. Ruim snoeisel, geplukt blad en aangetaste vruchten meteen op. Ziek materiaal mag uiteraard niet op de composthoop!
  • Geef op tijd water, maar overdrijf niet. Maak rond de tomatenplant een geultje of graaf een bloempot in naast de tomatenplant, daarin kan makkelijk worden gegoten. Pluk op tijd het blad beneden aan de plant weg om ziektes te voorkomen.
  • Door spaarzaam water te geven worden de planten gedwongen dieper te wortelen en zijn dan beter gewapend tegen aanhoudende droogte.
  • Zorg voor goede ventilatie. Als de luchtvochtigheid te hoog blijft, nemen de kansen op ziektes (schimmels) toe. Niet overdrijven met gieten dus. Ventileren stelt ook de bestuivende insecten, zoals bijen en hommels, in de gelegenheid kas of tunnel te bezoeken.
  • Tomaten houden van warmte, maar pas op met hitte in kas of tunnel.
  • Tomatenplanten zijn geen klimplanten. De planten met zware vruchten vragen een stevige ondersteuning en regelmatig aanbinden is noodzakelijk. Stokken kunnen die ondersteuning geven, gespannen touwen zijn ook heel goed te gebruiken. Regelmatig dieven (de scheuten uit de bladoksels verwijderen) is nodig. Af en toe “rammelen” met de planten bevordert de zelfbestuiving.
  • Wie niet elk jaar de teelaarde in kas of tunnel wil vervangen, kan eventueel tomatenplanten telen in containers van 12 of 15 liter. In het najaar kan de gebruikte aarde naar buiten en in het voorjaar worden vervangen door verse aarde. Of nog eenvoudiger: leg kant en klaar zakken grond van 20 liter binnen, snijd een kleine opening om te planten en te gieten en laat de planten daar in groeien. Geënte tomatenplanten zijn minder kieskeurig als in kas of tunnel niet in verse grond is geplant.
  • Tomatenplanten die zijn geënt, staan op een onderstam die minder ziektegevoelig is. Zo’n plant kun je naar behoefte met twee, drie of vier ranken laten groeien. Zelf enten kan ook. In de handel is geschikt materiaal met te volgen werkwijze te vinden.
  • Let goed op ziekteverschijnselen. De meest gevreesde ziekte is de aardappelziekte, die eigenlijk ook wel tomatenziekte mag heten. Tomaten kunnen aardappelen besmetten en andersom. In ons volkstuincomplex is elke tuinder verplicht voortdurend te waken om een uitbraak van deze ziekte te voorkomen. Ruim bladeren met verdachte bruine of zwarte vlekken zo snel mogelijk op. (niet op de composthoop!)






Copyright @ jeugrubbenhof