Quinoa


Familie           Quinoa (Chenopodium quinoa) is een eenjarige plant uit de familie van de                        Amarantachtigen (Amaranthaceae). Chenopodium betekent ganzenvoet                            vanwege de vorm van de bladeren. Ook bieten, brave Hendrik en spinazie                          zijn onderdeel van de amarantachtigen. De zaden van quinoa zijn eetbaar,                        evenals de jonge bladeren.


Glutenvrij        De zaden van quinoa zijn glutenvrij, eiwitrijk en bevatten diverse vitaminen                         en mineralen. Ze zijn voedzaam, maar niet rijk aan calorieën. Quinoa bevat                       minder koolhydraten dan rijst.


Teeltwisseling  Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Er zijn rassen ontwikkeld                               speciaal voor de teelt in West-Europa. Een teeltwisseling van vier jaar is een                       goede keuze.


Bodem           Qua grondsoort is quinoa niet kieskeurig. Te (stikstof)rijke grond bevordert                        de bladgroei en remt de bloei.


Bemesting      Quinoa stelt geen hoge eisen en groeit ook op minder bemeste grond.


Zaden           Speciaal geselecteerde rassen zijn in de handel. Gewoon zaaien van in de                            supermarkt gekochte zaden kan ook. Beschermd in kas of tunnel zaaien kan.                      Jonge quinoa plantjes hebben een hekel aan verspenen. Zaai dus niet te veel                      op een kluitje. In april of begin mei als gevaar op nachtvorst is geweken, is                          zaaien ter plekke in de volle grond gemakkelijk.


Hoogte           Sommige rassen halen met gemak twee meter, meestal tussen een en twee                         meter.


Oogsten         De teeltduur van quinoa is vrij lang. De oogst valt in augustus, of september.                      Bij droog weer de uitgebloeide pluimen oogsten en eventueel onder een                              afdak ophangen en laten drogen. Vogels en muizen in de gaten houden. Als                        alles goed droog is de zaden scheiden uit de gedroogde pluimen door middel                      van herhaaldelijk wrijven en voorzichtig de lichte delen (het kaf) wegblazen.                       De zaden zijn omhuld met een wasachtig laagje (saponine). Dit is                                      bescherming tegen vraat van insecten. Dit bitter smakend laagje kan je in                          een fijnmazige zeef met water al wrijvend afspoelen.


Copyright @ jeugrubbenhof