SchorsenerenSchorseneren behoren tot de familie van de samengesteldbloemigen, Asteraceae (vroeger Compositae genoemd). Deze familie bevat veel bekende planten, zoals de zonnebloem, margriet en madeliefje, artisjok en aardpeer.


Schorseneren zijn tweejarige planten. In het eerste groeiseizoen vormt de plant in de grond een wortel van soms wel 60 cm lengte. Je oogst deze wortel in het najaar of winter. Oogst je niet, dan bloeit de plant in het tweede jaar, brengt zaden voort en sterft af.


Ook woelmuizen zijn tuk op de schorseneren. Oogst dus bij gunstig weer op tijd. Schorseneren zijn, na enkele minuten blancheren, goed te bewaren in de diepvries.

Zaaien

Omdat we graag willen, dat schorseneren een lange, rechte en onvertakte wortel vormen, is het noodzakelijk vóór het zaaien de grond minstens een halve meter goed los te maken. In april en mei kan worden gezaaid.
Schorseneren groeien prima op voedzame grond. Maar, net als wortelen en uien, wil de plant geen verse mest.
Teeltwisseling: 4 seizoenen

Bloem

Zaad

Rooien
Het rooien van de wortels vraagt voorzichtigheid, want ze breken vrij snel. Bij het schoonmaken van de zwarte wortels komt een plakkerig, wit sap vrij. De smaak van deze heerlijke en supergezonde groente maakt die onaangename klus meer dan goed.


Schorseneren zijn heel gezond. Ze bevatten veel ijzer en zijn rijk aan inuline, dus bij uitstek geschikt voor diabetici. Net als appelwortel (yacon) en aardpeer.

Copyright @ jeugrubbenhof